Wij zijn verheugd om onze tweede digitale nieuwsbrief aan u te bieden.
Inmiddels zijn de corona-maatregelen verder versoepeld en hopen wij van harte dat u in goede gezondheid maar nog steeds voorzichtig gebruik maakt van de versoepeling. Het kan zijn dat u wegens het mooie weer vaker naar buiten gaat of dat u weer bezoek krijgt van familie en vrienden of dat u weer bij anderen op bezoek kunt. Hoe het ook zij, wij hopen van harte dat u geniet van deze periode.
Wij zijn voorzichtig begonnen met het organiseren van bijeenkomsten voor kleine groepen. In juli en augustus worden drie Soosmiddagen voor maximaal 20 ouderen & senioren georganiseerd, die in buurthuis Holendrecht zal plaatsvinden.
In deze tweede Nieuwsbrief vertellen we u over ons nieuwe logo dat straks ook op onze nieuwe website zal staan. Tevens krijgt u informatie over herdenkingen en viering in de maand augustus. Overal waar er een link staat kunt u dubbelklikken; u komt dan vanzelf op de website waarnaar wij verwijzen.
De maand augustus is een maand van herdenking en viering. De data 14, 15, 16, 17 en 29 augustus zijn bijzondere dagen. Op veel plaatsen in Nederland besteedt men aandacht aan deze dagen. Als Nusantara staan we ook dit jaar stil bij drie historische gebeurtenissen namelijk 14, 16 en 26 augustus. Onder ‘Herdenkingen en Vieren’ leest u meer hierover.
Wij wensen u veel leesplezier.
☞ Het nieuwe logo van Nusantara Amsterdam
Met trots introduceren wij ons nieuwe logo. Waar het logo voor staat beschrijven wij hieronder.
Logo
In het nieuwe logo van Nusantara Amsterdam is het water, de zee het verbindende element. De zee zorgde in vroege tijden voor de verbinding tussen de beschavingen van India, China en de Archipel in de Oost. Over zee kwamen nieuwe bevolkingsgroepen, werden ideeën uitgewisseld en kwamen religies en levensbeschouwingen aan land. In de West zorgde de zee voor de verbindingen en uitwisseling tussen eilanden en de regio’s op het Zuid-Amerikaanse continent.
De zee bracht vanaf de 16e eeuw de koloniale overheersers naar de Oost en de West. Het water was drager van de slavenhandel en koloniale onderdrukking.
Overzee kwamen na 1873 de contractarbeiders uit Java en India naar Suriname. Anton de Kom werd over zee verbannen naar Nederland. Nederlandse militairen kwamen met hun vloot om een koloniale oorlog te voeren na het einde van de Japanse bezetting. En de zee bracht de Molukse KNIL militairen en hun gezinnen in de jaren ’50 naar Nederland. De zee verbindt De Oost, De West en Nederland aan de Noordzee. Vandaar de drie golven in het logo. De kleur groen van de middelste golf staat voor de overheersende kleur in het binnenland van De Oost en De West. De zee symboliseert de onverbrekelijke band tussen De Oost, De West en Nederland aan de Noordzee. In Amsterdam maken de drie zeeën onlosmakelijk deel uit van de stad. De drie zeeën weerspiegelen zich in de drie Andreas kruizen van de stad. Het logo wil uitdrukken dat de stad de drie zeeën omarmt als van zichzelf.
☞ Soos-nieuws
Wij hebben goed nieuws. Sinds 1 juli zijn de maatregelen tegen de verspreiding van het virus Covid-19 versoepeld. Nusantara Amsterdam kan weer bijeenkomsten organiseren en doen dit op 23 juli, 06 augustus en 27 augustus van 13.00 tot 16.00 uur. De middagen worden zoals altijd opgeluisterd door muziek. We gaan met elkaar in gesprek over wat de Coronatijd voor ons
betekent.
Zoals u weet is het virus nog niet weg. Dat betekent dat wij ons aan een aantal voorwaarden moeten houden. Per keer kunnen 20 bezoekers aanwezig zijn en een paar vrijwilligers. Wel is er gelegenheid om via de digitale snelweg, via Zoom of Skype deze middag te volgen.
We moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden en zullen bij het opstellen van de stoelen en tafels hier ook rekening mee houden. Samen eten in de zaal is nu niet toegestaan. Aan het eind krijgt u eten mee om thuis te nuttigen.
Ook al weet u dat als u klachten hebt van verkoudheid, hoesten of koorts u niet naar de Soosmiddag moet komen, zullen we iedereen bij de ingang toch naar hun gezondheid vragen.
In Buurthuis Holendrecht, Holendrechtplein 38, 1106 LP is er gel om uw handen te reinigen.
Wilt u graag deelnemen, meldt u zich dan op tijd aan: “Wie het eerst komt, wie het eerst maalt”.
☞ Bijdrage
Een gedicht over het dorp van mijn (voor) ouders. Hanoch Nahumury, secretaris bij Nusantara Amsterdam, deelt onderstaand gedicht met ons.
Aboru Om Gekeerd
Daar ligt een opgekrulde python
uit te buiken
Daar staan vissers in het water
roerloos naast hun netten
Ik vervel.
Een laag huid valt af
Paraplu`s van zinken golfplaten overdekken
verstilde verwanten
Mijn taal vervliegt in de zon
Kippen tokken vrijelijk door de straten
Voor het donker hoppen zij naar huis
Vier straten. Eén kerk
Alleen de briesende zee overstemt het koor
Vooroudergeesten omsingelen het dorp
Groene palmen wuiven vanaf de rotsen
Kruidnagelboten geuren op de vensterbank
Hier loopt mijn blik schipbreuk
Hier wast de zee mijn ogen schoon
Blote voeten druk ik in het zand waar
schelpen lokken in pastelkleuren
ErNah, 2020
Een greep uit vele mogelijkheden.
Als u dubbelklikt op de onderstaande links komt u vanzelf op de websites terecht en kunt u de informatie waar u in geïnteresseerd bent verder volgen op uw tablet, iPad, mobiel of computer.
☞ Tentoonstellingen
Mocht u de komende tijd graag een uitstapje willen maken en een tentoonstelling
willen bezoeken, dan hebben we een paar tips voor u.
Met ‘Dossier Indië’ toont het Wereldmuseum Rotterdam, de geschiedenis van het gekoloniseerde Indonesië. Op de website van het museum staat de volgende beschrijving gegeven van de tentoonstelling:
”Acteur en fotograaf Thom Hoffman selecteerde uit beeldarchieven van diverse erfgoedinstellingen en collecties maar liefst 300 foto’s. Samen met film en persoonlijke verhalen tonen ze een realistisch beeld van de koloniale periode tussen 1840 en 1949. De vroegste foto’s schetsen een droombeeld van een prachtig Indië. Zo toont de expositie hoe er in de 19e eeuw een mythisch beeld
van de kolonie werd gecreëerd. Aan het einde van de 19e eeuw en in de 20ste eeuw veranderen de foto’s van karakter: er ontstaat een scherper beeld van de maatschappelijke verhoudingen.
https://www.wereldmuseum.nl/nl/zien-en-doen-in-het-wereldmuseum/tentoonstellingen/dossier-indie
De tentoonstelling Dossier Indië is te bezichtigen. Door een verbouwing in het Wereldmuseum zijn op dit moment niet alle exposities te bezoeken maar een beperkt aantal.
In verband met de corona-maatregelen dient u van tevoren te reserveren.
Mocht u liever dichterbij huis willen blijven dan is er tot 10 januari 2021 in Het Tropenmuseum in Amsterdam een expositie over Bali.
De expo: ‘Bali – Behind the scenes”, laat veel zien over Bali. Behalve de rijstvelden, prachtige tempels, uitgestrekte stranden, zijn er ook eeuwenoude rituelen te zien en gaat de tentoonstelling ook in op koloniale geschiedenis van het eiland. https://www.tropenmuseum.nl/nl/bali-expo.
Kijk u op de website hoe het zit met reserveringen en een tijdslot.
- Canon van Nederland
Maandag 22 juni verscheen de nieuwe Canon van Nederland.
In 2019/2020 heeft een commissie onder leiding van prof. dr. James Kennedy de eerste Canon herzien. Sinds de start in 2006 is er veertien jaar geschiedenis, maatschappelijke ontwikkelingen en wetenschappelijke kennis bijgekomen. Dat heeft geleid tot een bijgestelde Canon, met opnieuw een slingerlijn van vijftig vensters die onderling verbonden zijn door zeven thematische hoofdlijnen.
In de Canon van Nederland is ook een deel van de koloniale geschiedenis in opgenomen. Meer hierover kunt u op de website vinden.
https://www.canonvannederland.nl/nl/page/141750/de-canon-is-vernieuwd
☞ Herdenking en viering.
2020 Het lustrumjaar 75 Jaar Vrijheid; capitulatie van Japan, dekolonisatie van jubileumactiviteiten met publiek geannuleerd, gewijzigd of vinden ze in een andere vorm plaats. Houdt u voor de zekerheid de betreffende websites in de gaten.
- 14 augustus 2020
Bij het Indië monument “Aan hen die vielen” in het Broersepark in Amstelveen legt Nusantara Amsterdam een krans.
- 15 augustus 2020
Het Indisch Herinnerings Centrum heeft een project “Huizen van Aankomst” ontwikkeld waar men online kennis kan maken met een diversiteit aan perspectieven en persoonlijke aankomstverhalen van mensen met een Indische, Molukse, Papoea en Indonesische achtergrond. Door middel van podcasts en video’s worden een paar verhalen van mensen die toen én nu verbonden zijn aan een van deze 75 plekken uitgelicht. Ook is het mogelijk om via de website een eigen verhaal over uw opvang te delen. Uw opvangplek kan zijn in een huis,
barak, hotel, pension of andere plek.
https://www.indischherinneringscentrum.nl/wat-is-er-te-doen/programmering/huizen-van-aankomst-75-jaar-vrijheid
- 16 augustus 2020
Nusantara Amsterdam organiseert met ondersteuning van New Ams en Zwart X Oranje een bijeenkomst met live streaming met onderstaande programma in het Bijlmerparktheater.
Programma: | Bevrijdingsdialoog & Vrijheidsdebat(B&V).16.08.2020 |
Datum: | Zondag, 16 Augustus 2020 |
Locatie: | Bijlmer Parktheater, Anton de Komplein 240, Amsterdam |
13.15 uur: | Inloop met koffie, thee + koekje |
13.45 uur: | Deur theaterzaal open met muziek van Wim Lohy |
14.00 uur: | Moderator dra. Nancy Jouwe geeft tekst en uitleg middagprogramma |
14.05 uur: | Welkomstwoord dra. Ernestine Comvalius, directeur Bijlmer Parktheater |
14.10 uur: | Vrijheidsritueel met bestuur Nusantara-Amsterdam + 2 minuten stilte |
14.15 uur: | Start programma met openingswoord door wethouder Rutger Groot Wassink (ovb) |
14.20 uur: | Keynote speech van Prof. dr. Fridus Steijlen met als thema: “De lange weg naar vrijheid en zelfbeschikking” met een korte Q & A |
15.00 uur: | Korte pauze, drankje + versnapering |
15.15 uur: | Spoken word performance van Onias Landveld Filmfragment met vooraf uitleg en na vertoning een korte Q & A |
15.50 uur: | Panel met o.a. dr. Esther Captain, dr. Guno Jones en Fabian Sapthu |
16.35 uur: | Muzikale intermezzo met Wim Lohy |
16.45 uur: | Warme (vrijheids)maaltijd met erna een borrel |
17.30 uur: | Afsluiting bevrijdingsevent |
- 29 augustus 2020
Op deze dag worden de slachtoffers van de Birma Siam en Pakan Baroe Spoorweg herdacht. Deze herdenking is dit jaar niet te bezoeken maar wordt gefilmd en is online te volgen op internet link.
De uitzending start om 14.00 uur.
☞ Boekentip
- Wilfred de Feiter, heeft het boek ‘De iPad voor senioren” geschreven’.
Op een heldere, stapsgewijze manier geeft hij uitleg hoe u de functies van de iPad snel en zonder problemen onder de knie kunt krijgen. Ook zijn er diverse gratis videolessen op internet te volgen. De tips gaan over foto’s maken met uw iPad, routes plannen, muziek luisteren of spelletjes spelen. Dit boek is via een boekhandel te bestellen of via uw bibliotheek te leen.
- Mocht u lid zijn van online bibliotheek dan kunt u ook het boek: ‘iPad voor senioren voor Dummies’ van Nancy Muir downloaden.
Dit boek van Nancy Muir helpt bij het instellen van uw iPad en het laat u zien hoe u op web kunt surfen, e-mails kunt versturen, nieuwe apps aanschaffen muziek en boeken kunt downloaden, video’s bekijkt en nog meer mogelijkheden. Deze gids heeft grote letters en duidelijke afbeeldingen.
https://www.onlinebibliotheek.nl/catalogus/ebook/413872440.html
☞ Wij kijken uit naar uw bijdrage voor de volgende Nieuwsbrief. Geniet van de zomer en blijf gezond.
Namens het bestuur van Stichting Nusantara Amsterdam.